Menu


Wegańskie


Akuma onigiri (mielone sojowa)
Soczyste sojowe mielone z dodatkiem ostrego oleju rayu (taki podkręcony chili). Diabelskie nadzienie – nasze najostrzejsze.

Miso-czosnek onigiri
Potężna dawka smażonego czosnku połączona z pastą miso. Czosnkowy hedonizm.

Yakiimo onigiri (bataty)
Słodko-pikantne ziemniaczki z dodatkiem różowego sosu ume-mayo. Taka sałatka ziemniaczana w wersji japońskiej.

Natto onigiri (fermentowana soja)
Sfermentowana soja o zdecydowanym smaku i zapachu oraz kleistej teksturze. Jeden z bardziej kontrowersyjnych smaków Japonii.

Umeboshi onigiri (kiszona morela)
Japońska morela (kiszona, a następnie suszona na słońcu) o słono-kwaśnym smaku z dodatkiem suszonych liści shiso (pachnotka). Elektryzuje intensywnością.

Renkon onigiri (korzeń lotosu)
Smażony korzeń lotosu (wodny ziemniaczek) w lepiącej, słodko-pikantnej glazurze z sezamem. Przyjemnie chrupie.

Kurumi miso onigiri (orzech włoski)
Potłuczony orzech włoski uprażony z pastą miso, cukrem trzcinowym i syropem ryżowym. Słodko-słony i lekko chrupiący smak.

Shiitake onigiri (grzyby)
Gotowane grzyby shiitake z dodatkiem miso, sosu sojowego, soku z cytryny i sezamu. Mięsisto soczyste.

Tofu z chili onigiri
Grzanki z tofu marynowane w paście z chili z dodatkiem sosu sojowego i Umeboshi. Czasem pikantne, bywa słonawe i lekko kwaśne.

Konbu tsukudani onigiri (wodorosty)
Wodorosty kombu (listownica japońska) gotowane w sosie sojowym i dodatkiem ziaren sezamu. Naturalny, sprężysty glutaminian sodu.

Inari onigiri (tofu)
Tofu w słodkiej zalewie na bazie sosu sojowego. Japończycy wierzą, że to ulubione danie lisów (posłańców boga ryżu Inari).

Nasu onigiri (bakłażan)
Pieczony bakłażan nasączony olejem sezamowym i cytrusuwo-intrygującymi przyprawami. Łagodnie drażni jamę ustną i pobudza pracę ślinianek.


Niewegańskie


Ebi onigiri (krewetka)
Krewetka smażona z czosnkiem, odrobiną imbiru i pieprzu z dodatkiem sosu miso-mayo.

Łebi onigiri (łagodna krewetka)
Miła wersja naszej Ebi bez ostrych dodatków. Smak czystej krewetki w sosie miso-majo.
Dobra, taka mało agresywna

Sake onigiri (łosoś)
Pieczony łosoś (polska hodowla) leżakowany w sake z dodatkiem shoyu podawany z takuanem. Klasycznie dobra sprawa.

Bongo onigiri (jajko)
Mrożone żółtko jajka marynowane w shoyu Specjalności najlepszej onigirowni w Tokio. Proces produkcji został pokazany w programie TV.

Tuna-mayo onigiri (tuńczyk)
Tuńczyk puszkowy z majonezem i shoyu. Najbardziej popularna wkładka w japońskich combini (żabkach).

Katsuobushi onigiri (tuńczyk)
Cienkie płatki bonito (gotowany, wędzony, suszony tuńczyk) z dodatkiem sosu sojowego oraz majonezu i zielonego ogórka.

Okaka onigiri (tuńczyk)
Katsuobushi (suszone wiórki tuńczyka bonito) z dodatkiem shoyu. Autentycznie japońska wkładka.