Pyszne onigiri

Dobrze przygotowany, ciepły ryżyk, smaczne nadzienia wegańskie i rybne, opcja do zjedzenia od razu lub na wynos.

Image

O nas

Niigata Onigiri to my, Kasia i Marcin + wszystkie osoby zaangażowane w to, aby codziennie przygotować jak najlepszy ryż. Nasza historia zaczyna się na studiach, kiedy po nocach katowaliśmy Naruto. Później wjeżdżają kolejne anime i decyzja o wyprawie do Japonii. Dwa tygodnie chłonięcia, zdziwienia, zachwytu i doświadczania. Też pierwsze próby z otwieraniem onigiri z combini. Starsza córka idzie do japońskiej szkoły językowej, gdzie w poczekalni dla rodziców poznaję Baśkę od ramenów. Pierwsze domowe próby z onigiri, kilogramy zwalonego ryżu, w końcu mały sukces. Jest 2016 po raz pierwszy wystawiamy się na Hanami. Całą noc robimy onigiri. Jest zimno i mokro. Schodzą na pniu. Wyjazd do Japonii z przyroślami (1,4 i 6 lat). Wyprawa rodzinna, ale też onigirowa. Powrót do Polski i dalsze szlifowanie ryżu. W maju 2018 roku pierwszy lokal na Wilanowie, na jego szarym końcu. Trudne początki, niesamowite wsparcie Pani Martyny i Alutki, które wpadały niemal codzienne. Na tym końcu świata wyczaiła mnie Aiko i zaproponowała udział w japońskim programie. Pojechałam. Najlepsza onigirownia w Tokio Onigiri Bongo, następnie Kamataya i prefektura Niigata, w której sadziłam ryż. Magiczny tydzień. Powrót do Polski z silnym postanowieniem przeniesienia lokalu do centrum miasta. Po pół roku poszukiwań znaleźliśmy dziurę w ścianie. Ja nie byłam przekonana, Marcinowi świeciły się oczy. Podpisujemy umowę na wynajem. 6 dni później zostaje ogłoszony pierwszy lockdown. Trudno, będzie co będzie. Otwieramy się w maju 2020. Dzieje się szaleństwo. Nasza knajpa staje się najbardziej popularnym oknem w Warszawie.  Kolejne eventy, nowe przedsięwzięcia, pierwszy automat z onigiri w Polsce staje w PJATK, drugi lokal na Moko. Działamy dalej. Raz jest dobrze, raz jest trudno, ale finalnie jest git. To strasznie fajnie, że możemy przemycać Japonię do codziennego życia w Polsce.

 

 

Read More

Onigiri

Ryżowa kanapka, riceball, ryżowy trójkąt, onigiri, omusubi – co to jest?
Potrawa bardzo japońska składa się z ugotowanego ryżu (krótkoziarnisty), w którym znajduje się nadzienie (dowolne), a wszystko uformowane (najczęściej) w kształt trójkąta i owinięte w nori (suszone wodorosty). Proste, sycące, smaczne.

Mamy w ofercie kilkanaście smaków wegańskich i rybnych, zapraszamy do zakładki menu by zapoznać się z naszymi smakami.

Nasze smaki

Coś więcej